Wednesday, August 12, 2009

Nasi Kabuli

Bahan - bahan
A.
2 suduk minyak sapi
1/2 biji bawang besar
8 biji bunga cengkih
6 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1/2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
3 biji cili merah - kisar
3 suduk serbuk ketumbar - kisar
1 1/2 suduk serbuk jintan putih - kisar
1 inci halia - kisar
1 inci lengkuas - kisar
500 g daging
750 ml air panas
500g buah tomato - kisar dan tapis. Ambil airnya sahaja
sedikit serbuk kunyit
B
1 suduk minyak sapi
2 cawan beras basmathi - cuci dan rendam selama 1 jam. Tos.

Cara memasak

1. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar yang di hiris. Masukkan cengkih, pelaga, kayu manis . Masukkan bahan - bahan kisar dan tumis sehingga garing.
2. Masukkan daging . Tumis sebentar dan tambah air panas.Masak sehingga daging empuk.
3. Masukkan air tomato dan serbuk kunyit. Masak sehingga mendidih.
4. Sementara itu, di periuk lain, goreng beras sebentar dengan minyak sapi. Masukkan ke dalam periuk yang berisi daging. Tanak nasi sehingga kering dan masak.

* tabur atas nasi semasa menghidang dengan buah gajus atau badam goreng dan kismis goreng.


0 comments: