Ayam Masak Padang
Bahan - bahan
1 ekor ayam - dipotong kecil
2 sudub minyak masak
3 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
4 batang serai - dikisar
4 inci lengkuas - dikisar
5 - 6 batang cili kering - direndam dengan air panas dan dikisar
1 suduk serbuk kunyit
2 helai daun kunyit - disiat
1 1/2 biji kelapa - ambil 2 cawan santan pekat
- ambil 3 cawan santan cair
1 - 2 keping asam keping
garam
Cara - cara
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga garing dan terbit minyak.
2. Masukkan bahan - bahan kisar lain dan serbuk kunyit. Tumis sehingga terbit minyak.
3. Masukkan santan cair. Jerang sehingga mendidih.
4. Masukkan ayam dan jerang sehingga mendidih sambil di kacau sekali sekala.
5. Masukkan santan pekat, daun kunyit dan asam keping. Masak sehingga sedikit pekat dan ayam empuk.
6. Masukkan garam secukup rasa. Didihkan sebentar dan angkat.
1 ekor ayam - dipotong kecil
2 sudub minyak masak
3 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
4 batang serai - dikisar
4 inci lengkuas - dikisar
5 - 6 batang cili kering - direndam dengan air panas dan dikisar
1 suduk serbuk kunyit
2 helai daun kunyit - disiat
1 1/2 biji kelapa - ambil 2 cawan santan pekat
- ambil 3 cawan santan cair
1 - 2 keping asam keping
garam
Cara - cara
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga garing dan terbit minyak.
2. Masukkan bahan - bahan kisar lain dan serbuk kunyit. Tumis sehingga terbit minyak.
3. Masukkan santan cair. Jerang sehingga mendidih.
4. Masukkan ayam dan jerang sehingga mendidih sambil di kacau sekali sekala.
5. Masukkan santan pekat, daun kunyit dan asam keping. Masak sehingga sedikit pekat dan ayam empuk.
6. Masukkan garam secukup rasa. Didihkan sebentar dan angkat.
Comments