JERUK MANGGA / MANGO PICKLE
BAHAN - BAHAN
20 biji mangga muda
1 cawan cuka
2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
garam kasar
CARA - CARA
1. Kupas mangga dan belah dua. Hiris sederhana nipis.
2. Cuci bersih. Rendam dalam air bercampur garam kasar semalaman. Pastikan mangga terendam di dalam air garam. Buang air garam keesokannya. Cuci bersih dan toskan .
3. Campurkan 2 1/2 cawan air dengan gula pasir, cuka dan sedikit garam di dalam periuk . Didihkan campuran ini sehingga gula larut dan mendidih.
4. Masukkan hirisan mangga ke dalam botol kaca. Tuang air jeruk ke dalam botol. Tutup botol ketat - ketat. Simpan pada suhu bilik selama 3 - 4 hari.
5. Kemudian simpan di dalam peti ais beberapa hari sebelum dimakan.
*
Guna sudu kering apabila mengambil jeruk supaya ia tidak menjadi rosak.
Air jeruk di didihkan lama sedikit supaya tidak terlalu cair ...supaya jeruk terasa tidak terlalu bercuka dan lebih manis.
Comments