Thursday, August 27, 2009

Ayam Masak Merah

Bahan - bahan

1 ekor ayam - dicuci dan dipotong kecil
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
1/2 bungkus kecil serbuk kari daging
sedikit bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis
5 tangkai cili kering - dibuang biji, potong kecil, direndam dan dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
2 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji buah tomato masak ranum - dikisar
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos cili
1 sudub cuka
1/2 biji kelapa - diambil santan pekat.
garam dan sedikit gula

Cara - cara

1. Serbuk kunyit dan garam dilumur pada ayam. Perap selama 30 minit dan goreng sehingga separuh masak. Keluarkan dan ketepikan.
2. Panaskan periuk dan masukkan 3 - 4 sudu besar minyak lebihan menggoreng ayam tadi. Tumis rempah penumis dan bawang - bawang yang dihiris. Goreng sehingga layu.
3. Masukkan bawang - bawang dan halia yang dikisar serta serbuk kari. Tumis sehingga garing.
4. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
5. Masukkan buah tomato kisar, sos tomato, sos cili dan cuka. Didihkan sehingga terbit minyak.
6. Masukkan ayam dan kacau sebati.
7. Tuang santan pekat secukupnya. Jerang dengan api perlahan sehingga terbit minyak dan pekat.
8. Tambah garam secukup rasa dan jika suka sedikit gula. Didihkan sebentar dan angkat.

0 comments: