Pulut Lepa / Panggang
Bahan - bahan
5oogm beras pulut - direndam semalaman atau sekurang - kurangnya 3 jam
1/2 biji kelapa - ambil 1 1/2 cawan santan
sedikit garam halus
untuk inti
600gm ikan selayang
1/2 suduk garam
2 keping asam keping
sedikit air
2 cawan santan pekat
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang merah - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1/2 suduk halba
sedikit serbuk lada hitam
sedikit gula dan garam
daun pisang - dikerat persegi dan dilayur
beberapa batang lidi - dipotong pendek 1 1/2 inci
Cara - cara
1. Rebus ikan bersama 1/2 sudu kecil garam, asam keping dan sedikit air sehingga ikan masak.
Sejukkan sebentar dan ambil isi ikan. Kisar bersama santan pekat dan bawang besar.
2. Tuang ke dalam kuali. Masukkan bawang merah, halia dan halba.
3. Jerang sehingga mendidih dan hampir kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kering. Sejukkan
5. Tos beras pulut.
6. Kukus beras pulut selama 30 minit.
7. Tuang pulut ke dalam bekas dan masukkan santan yang sudah dicampur garam sedikit - sedikit ke dalamnya sambil di arung rata.
8 Kukus pulut semula sehingga masak. Angkat dan sejukkan sebentar.
9. Ambil sehelai daun pisang. Letak ke atasnya 2 - 3 sudu besar pulut. Leperkan dan letak inti ikan.
10. Balut inti dengan pulut dan balut dengan daun pisang kemas - kemas. Semat kedua - dua hujung balutan daun pisang dengan lidi.
11. Panggang sebentar di atas bara api. Angkat.
Comments