Kaya
Bahan - bahan
1 biji kelapa - diambil 4 cawan santan
3 biji telur - dipukul sedikit
1 3/4 cawan gula pasir
1 sudub tepung jagung
2 helai daun pandan - disiat memanjang dan disimpul
2 sudub gula pasir
sedikit air panas
Cara - cara
1. Masukkan 2 sudu besar gula pasir ke dalam periuk. Didihkan hingga menjadi karamel. Masukkan beberapa sudu besar air panas. Kacau rata supaya karamel tidak membeku.
2. Masukkan santan, telur, tepung jagung dan daun pandan.
3. Jerang sehingga pekat sambil sentiasa di kacau supaya tidak hangus di bahagian bawah.
4. Angkat dan keluarkan daun pandan. Sejukkan,
5. Tuang ke dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk.
1 biji kelapa - diambil 4 cawan santan
3 biji telur - dipukul sedikit
1 3/4 cawan gula pasir
1 sudub tepung jagung
2 helai daun pandan - disiat memanjang dan disimpul
2 sudub gula pasir
sedikit air panas
Cara - cara
1. Masukkan 2 sudu besar gula pasir ke dalam periuk. Didihkan hingga menjadi karamel. Masukkan beberapa sudu besar air panas. Kacau rata supaya karamel tidak membeku.
2. Masukkan santan, telur, tepung jagung dan daun pandan.
3. Jerang sehingga pekat sambil sentiasa di kacau supaya tidak hangus di bahagian bawah.
4. Angkat dan keluarkan daun pandan. Sejukkan,
5. Tuang ke dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk.
Comments