Koleh Kacang
Bahan bahan
1 cawan santan pekat
1 biji telur putih - dipukul sedikit
1 cawan gula merah
3 sudub gula pasir
1 cawan air
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan
2 helai daun pandan
Cara- cara
1. Didihkan santan pekat dan telur putih diatas api yang perlahan sehingga menjadi tahi minyak. Keluarkan tahi minyak. Ketepikan untuk di tabur di atas kuih kole.
2. Didihkan gula merah, gula pasir, daun pandan dan air sehingga gula larut. Angkat dan sejukkan.
3. Campurkan air gula dengan tepung kacang hijau dan santan. Kacau sehingga rata.
4. Tuang ke dalam lebihan minyak tadi dan kacau berterusan sehingga pekat.
5. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.
6. Tabur tahi minyak di atas permukaannya.
1 cawan santan pekat
1 biji telur putih - dipukul sedikit
1 cawan gula merah
3 sudub gula pasir
1 cawan air
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan
2 helai daun pandan
Cara- cara
1. Didihkan santan pekat dan telur putih diatas api yang perlahan sehingga menjadi tahi minyak. Keluarkan tahi minyak. Ketepikan untuk di tabur di atas kuih kole.
2. Didihkan gula merah, gula pasir, daun pandan dan air sehingga gula larut. Angkat dan sejukkan.
3. Campurkan air gula dengan tepung kacang hijau dan santan. Kacau sehingga rata.
4. Tuang ke dalam lebihan minyak tadi dan kacau berterusan sehingga pekat.
5. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.
6. Tabur tahi minyak di atas permukaannya.
Comments