AYAM KICAP BUGIS

BAHAN - BAHAN
 1 ekor ayam - dipotong 12 bahagian
 serbuk kunyit 
 garam

Bahan yang dikisar
 1 sudub jintan putih
 1 sudub jintan manis 
 1/2 sudub lada hitam
 5 ulas bawang merah 
 3 ulas bawang putih 
 1 inci halia 

 1 biji bawang besar -di hiris 
 minyak masak
 air asam jawa
 1/2 cawan kicap manis

 CARA - CARA

1. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Perap sebentar dan goreng 3/4 masak. Keluarkan dan ketepikan.
2. Ambil kira- kira 4 sudub besar minyak lebihan gorengan ayam tadi dan tumis bawang besar sehingga layu.
3. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga garing. 
4. Masukkan ayam dan air asam jawa. Masak sehingga mendidih dan ayam empuk.
5. Masukkan kicap. Didihkan sebentar.
6. Boleh dihidangkan.

Comments

Popular Posts