Thursday, August 13, 2009

Ayam Kicap Bugis


Bahan - bahan

1 ekor ayam - dipotong 12 bahagian.
serbuk kunyit
garam

bahan kisar

1 sudub jintan putih
1 sudub jintan manis
1/2 sudub lada hitam
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

1 biji bawang besar - hiris halus
minyak masak
air asam jawa
1/2 cawan kicap manis

Cara - caranya

1. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Perap sebentar dan goreng 3/4 masak. Keluarkan dan ketepikan.
2. Ambil kira- kira 4 sudub besar minyak lebihan gorengan ayam tadi dan tumis bawang besar sehingga layu.
3. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga garing.
4. Masukkan ayam dan air asam jawa. Masak sehingga mendidih dan ayam masak.
5. Masukkan kicap. Didihkan sebentar.

0 comments: