Thursday, August 27, 2009

Ayam Masak Periaman

Bahan - bahan

1 ekor ayam - dicuci dan dipotong - potong
3-4 sudub minyak masak
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 batang daun kari
1 bungkus kecil serbuk kari daging
1 1/2 inci halia - dikisar
8 ulas bawang merah - dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
3 biji buah keras - dikisar halus
1 batang serai - dimemar
1/2 sudub sos tomato
1 sudub asam jawa
1/4 cawan air - dicampur dengan asam jawa.
2 1/2 cawan santan dari 1/2 biji kelapa
garam dan gula.

Cara - cara

1. Panaskan minyak dan tumis rempah tumisan, bahan - bahan kisar dan serai sehingga kuning.
2. Masukkan serbuk kari, daun kari dan halia. Goreng sehingga garing.
3. Masukkan sos tomato, santan dan air asam jawa. Masak sehingga mendidih dan terbit minyak.
4. Masukkan ayam dan didihkan sehingga ayam empuk.
5. Masukkan garam dan sedikit perasa atau gula secukup rasa. Didihkan sebentar dan angkat.

0 comments: