Lompat Tikam
Bahan - bahan
Bahagian bawah
1 1/2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air
4 helai daun pandan
1 cawan air
1 sudub air kapur makan
Bahagian atas
1/2 cawan tepung beras
1 cawan pati santan
1 cawan air
secubit garam
Air gula
2 keping gula kerek
4 sudub gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan - disiat memanjang dan disimpul
Cara - cara
1. Kisar daun pandan dengan 1 cawan air. Tapis air pandan ke dalam periuk.
2. Masukkan 1 1/2 cawan tepung beras dan air kapur ke dalam periuk itu. Kacau rata supaya tidak bergentel.
3. Masak di atas api sederhana besar. Kacau sentiasa sehingga adunan ini pekat, berkilat dan meletup - letup.
4. Tuangkan ke dalam bekas dan ratakan.
5. Campur rata pula 1/2 cawan tepung beras, pati santan, air dan garam di dalam sebuah periuk. Kacau rata supaya tidak bergentel.
6. Masak adunan ini , sambil sentiasa di kacau, sehingga pekat, berkilat dan meletup - letup juga.
7. Tuangkan ke atas adunan bawah tadi. Ratakan dan sejukkan
8. Campur gula kerek, gula pasir, air dan daun pandan di dalam periuk. Didihkan sehingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
9. Hidangkan kuih dengan air gula.
Comments