HOMEMADE SUSU PEKAT MANIS
BAHAN - BAHAN (1)
1 cawan susu tepung
3/4 cawan gula
4 sudub mentega
1/3 cawan air panas
CARA - CARA
1. Masukkan susu, gula dan mentega ke dalam pengisar.
2. Tuangkan air panas ke dalam pengisar. Kisar sehingga pekat.
* Jikalau bahan - bahan itu tidak tercampur rata, tambah sedikit air panas untuk menjadikan pes itu berkrim seperti susu yang di beli.
* adunan ini tidak perlu di didihkan.
BAHAN - BAHAN (2)
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 cawan + 2 sudub susu tepung
CARA - CARA
1. Campur kesemuanya di dalam periuk.
2. Didihkan sehingga mendidih dan pekat
* guna api yang kecil supaya tidak hangit dan
* mesti dikacau berterusan.
*kedua - dua resepi bersamaan dengan 1 tin susu pekat manis.
Comments