Thursday, August 13, 2009

Homemade Susu Pekat Manis


Resepi 1

Bahan - bahannya

1 cawan susu tepung
3/4 cawan gula
4 sudub mentega
1/3 cawan air panas

Cara - caranya

1. Masukkan susu, gula dan mentega ke dalam pengisar.
2. Tuangkan air panas ke dalam pengisar. Kisar sehingga pekat.

* Jikalau bahan - bahan itu tidak tercampur rata, tambah sedikit air panas untuk menjadikan pes itu berkrim seperti susu yang di beli.

*adunan ini tidak perlu di didihkan.


Resepi 2 -

3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 cawan + 2 sudub susu tepung

1. Campur kesemuanya di dalam periuk.
2. Didihkan sehingga mendidih dan pekat

* guna api yang kecil supaya tidak hangit dan kacau berterusan.
*kedua - dua resepi bersamaan dengan 1 tin susu pekat manis.

0 comments: