Saturday, August 29, 2009

Kari Daging Cili Hijau


Bahan - bahan

500gm daging lembu - dicuci dan dihiris.
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
6 tangkai daun kari - ambil daun sahaja
3 biji lada hijau
3 sudub bumbung serbuk kari daging
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
2 - 3 sudub sos tomato
1/2 cawan pati santan
air
3 sudub minyak masak
garam dan gula

Cara - cara

1. Kisar bersama bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan lada hijau. Campurkan dengan serbuk kari daging.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis rempah penumis - kulit kayu manis, pelaga dan cengkih sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan - bahan yang dikisar dan serbuk kari. Tumisnya sehingga garing dan terbit minyak.
4. Masukkan daging. Jerang sambil dikacau sekali sekala sehingga terbit minyak.
5. Tambah pati santan dan 2 cawan air. Masak sehingga mendidih dan daging empuk. Tambah air jika kuah sudah kering tetapi daging masih belum empuk.
6. Masukkan sos tomato, garam dan sedikit gula secukup rasa. Didih sehingga terbit minyak dan angkat.

0 comments: