Tuesday, August 25, 2009

Tart Telur


Bahan - bahan

2 cawan tepung gandum
150 gm/ 10 sudub mentega atau majerin
1/2 suduk serbuk penaik
1 biji telur - dipukul sedikit
3 sudub gula halus
1 suduk garam

cara - cara

1. Campur rata tepung gandum, gula halus dan garam di dalam sebuah mangkuk.
2. Buatkan lubang di tengah - tengah campuran tepung dan masukkan telur. Campurkan bahan - bahan ini dengan garfu sehingga rata.
3. Masukkan mentega atau majerin. Campurkan nya sehingga menjadi doh.
4. Letakkan di dalam plastik cling wrap dan sejukkan selama 30 minit di dalan peti sejuk.
5. Keluarkan dari peti sejuk dan canai nipis. Terap bulat dan masukkan ke dalam acuan tart atau muffin yang telah digriskan.
6. Cucukkan permukaan doh dengan garfu.
7. Bakar di dalam oven kepanasan 180C selama 10 minit.
8. Keluarkan dan tuang isian kastad dan bakar semula selama 10 - 15 minit.

Isian kastad

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 biji telur
1/2 sudub tepung kastad
1/4 suduk esen vanilla
beberapa titis pewarna kuning

cara - cara

1. Didihkan air dan gula pasir sehingga gula larut sahaja dan tidak perlu sehinnga mendidih. Sejukkan.
2. Campur rata susu cair, tepung kastad dan vanilla di dalam mangkuk.
3. Masukkan telur yang telah di pukul sedikit dengan garfu.
4. Masukkan air gula. Kacau rata perlahan - lahan supaya adunan ini tidak berbuih - buih.
5. Tuangkan kastad ke dalam mangkuk pastry yang sudah di bakar sehingga penuh.
6. Bakar kembali sehingga isian kastad masak, kira - kira 10 - 15 minit.

0 comments: