Saturday, August 15, 2009

Pajeri Terung

Bahan - bahan

3 biji terung panjang - dipotong dua memanjang tetapi tidak putus
3 sudub minyak masak
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji cengkih
2 biji pelaga
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 sudub serbuk kari daging
1 sudub udang kering - rendam, tos dan tumbuk halus
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
asam jawa
2 sudub kerisik
2 sudub gula pasir
garam

Cara - cara

1. Panaskan minyak dan tumis rempah campak dan bahan - bahan kisar. Tumis sehingga garing.
2. Masukkan serbuk kari daging yang telah dicampurkan sedikit air. Goreng sehingga garing dan naik minyak.
3. Masukkan udang kering, santan, air, air asam jawa, kerisik dan terung. Jerang hingga mendidih dan terung empuk.
4. Tambah gula dan garam secukup rasa. Didihkan sekejap dan tutup api.

0 comments: