Sunday, August 30, 2009

Kari Dal

Bahan - bahan

1 cawan kacang dal - dicuci dan direndam.
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1/2 suduk serbuk kunyit
2 cawan air
2 biji buah tomato - didadu
3 - 4 batang cili kering - dipotong pendek
1/2 suduk biji sawi
2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar - dihiris
4 sudub minyak
garam dan sedikit gula

Cara - cara

1. Masukkan kacang dal, air, bawang putih, halia dan serbuk kunyit di dalam sebuah periuk. Jerang sehingga kacang dal lembut dan pecah - pecah. Tambah air jika kering.
2. Di kuali, panaskan minyak dan tumis cili kering, biji sawi, daun kari dan jintan putih sehingga jintan dan biji sawi meletup - letup.
3. Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang kekuningan.
4. Masukkan tomato. Goreng beberapa minit dan curahkan kedalam periuk yang berisi dal tadi.
5. Tambah garam dan sedikit gula.
6. Tutup periuk dan didih perlahan selama 5 minit.

* boleh ditambah ubi kentang dan lobak merah.
*cili kering boleh di ganti dengan cili merah/ cili hijau.

0 comments: