Thursday, August 27, 2009

Apam Gula Melaka

Bahan - bahan

4 cawan tepung beras
1 cawan pisang masak ranum yang sudah dilecek
1 cawan gula melaka
2 suduk serbuk lada hitam
2 suduk serbuk halia
2 suduk lengkuas parut
sedikit air
1 cawan kelapa parut
secubit garam halus

Cara-cara

1. Campur rata tepung beras, pisang lecek, gula melaka, lada hitam, serbuk halia dan lengkuas di dalam mangkuk dengan sedikit air. Adunan hendaklah adunan yang pekat.
2. Perap adunan ini semalaman.
3. Keesokan harinya, panaskan kuali di atas api yang sederhana besar.
4. Oleskan kuali dengan minyak dan tuangkan 1 senduk besar adunan yang diperap itu. Masak sehingga bawahnya kering dan masak. ( tidak perlu membalikkan apam )
5. Keluarkan dari kuali dan hidangkan bersama kelapa parut yang dicampur garam.

0 comments: