URAP
BAHAN - BAHAN
1 ikat kangkung - potong dan celur
1 ikat bayam - potong dan celur
1 ikat kacang panjang - kerat kepada 1 inci panjang dan celur
1 cawan hirisan kobis putih - celur
1 cawan tauge - celur
2 helai daun limau purut - di hiris halus
3 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 suduk belacan
1 ruas kencur
1 sudu kecil garam halus
1 sudub gula merah
1 biji kelapa - buang kulit ari dan parut
CARA - CARA
1. Tumbuk sehingga halus cili merah, bawang merah, bawang putih, belacan dan kencur.
2. Masukkan garam dan gula merah.
3. Masukkan kelapa parut dan tumbuk janggan sehingga lumat.
4. Campurkan kesemua sayuran dengan bahan tumbuk dan daun limau purut.
5. Sesudah bercampur mesra bolehlah dihidang dengan nasi .
Comments