Wednesday, August 12, 2009

Kari Ayam Mamak

Bahan - bahan

1 kg ayam - cuci dan potong kecil
2 biji bawang besar - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
25 biji cili kering - kisar
2 paket serbuk kari daging
beberapa biji bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
3 sudu besar minyak masak
2 biji kentang
3 keping asam keping
air
gula
garam

Cara Memasak

1. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar, rempah kari, rempah tumis dan daun kari sehingga garing. Selepas itu masukkan ayam. Masak ayam selama 10 minit.
2. Masukkan kentang, asam keping dan satu cawan air. Didihkan selama 3 minit.
3. Kemudian masukkan satu mangkuk air. Tutup periuk dan didihkan sehingga kentang empuk dan kuah sedikit pekat.
4. Sebelum diangkat masukkan garam dan gula secukup rasa.



0 comments: