BUBUR KACANG
BAHAN - BAHAN
1 cawan kacang hijau - cuci. Tos
3 cawan air
1 cawan santan pekat
2 cawan air
6 keping gula kerek ( saiz kecil )
6 sudub gula pasir
secubit garam
1 inci halia - di memar
3 helai daun pandan - di siat dan di simpulkan
CARA - CARA
1. Sangrai kacang hijau di dalam periuk dengan api kecil sebentar sehingga kacang kering.
2. Masukkan 3 cawan air dan tutup periuk. Rebus sehingga kacang hijau empuk dan kering air. Jika masih tidak empuk ( tidak pecah - pecah dan lembut ) hendaklah di tambah lagi air.
3. Masukkan santan pekat, 2 cawan air, gula kerek, gula pasir, daun pandan dan halia.
4. Didihkan sehingga kepekatan yang dikehendaki.
5. Masukkan secubit garam untuk membangkitkan rasa lemak santan.
*
untuk bubur kacang durian...tambah beberapa ulas durian selepas santan mendidih.
*
gula kerek boleh di ganti dengan gula merah. Sukatannya bergantung kepada berapa " gelap " dan manis bubur yang di ingini.
Comments